Guide: KNX-programmering - Värmestyrning

Hur gör man en värmestyrning med KNX?

Så driftsätter du en klimatstyrning utan vidare förkunskaper. Allt du behöver veta för att komma igång. Följ guiden steg för steg för att lyckas med driftsättningen. Vi listar de produkter du behöver och vilka parameterinställningarna du ska använda.


eelectron Brytaktor BO04F01KNX

eelectron KNX 4-kanalig Brytaktor. Produkten har 4st potentialfria 16A reläkanaler. Reläutgångarna kan förreglas och användas för styrning av Jalusier och även Termoställdon för klimatstyrning, belysning etc. När produkten är konfigurerad för att styra Termoställdon kan kanalerna styras med 1-byte-värde (0-100%). Om alla kanaler förreglas till Jalusifunktion blir produkten en 2-kanalig Jalusiaktor. Om alla kanaler förreglas till Fancoilfunktion klarar produkten 1st 2-pipiga Fläktkonvektorstyrningar, dvs 1 Zoners Fancoil med 3st fläktsteg samt 1st ställdon för Kyla (eller) Värme. Utgångarnas funktionalitet kan även mixas för att...

eelectron Ingångsmodul AD84C01KNX

eelectron KNX Tryckknappsgränssnitt med analoga ingångar för temperaturmätning. Ny version! ersätter tidigare produkt AD84A02KNX. 4st potentialfria ingångar för tryckknappar. Ingång 5-8 på baksidan av produkten (den gröna plinten) är analoga. Dessa används för temperatursensor TS01A01ACC, TS01B01ACC, eller Ebecos golvsensor. Inbyggd reglulator/termostatfunktion på varje analog ingång för styrning av klimat i flera olika konfigurationer. Termostatfunktionen är mycket kompetent och hanterar värme, kyla eller kombinerad värme och kylzoner. AD84C01KNX är även en mycket bra produkt att använda för reglering av elgolvvärme i anläggningar som saknar termostatfunktion.

eelectron Tempprob Intern TS01A01ACC

eelectron KNX Temperatursensor för bl.a. IO32D01KNX, AD84A02KNX, IO16F01KNX, Tryckknappsserien 3025 och 9025 där den kopplas till de analoga ingångarna.

Hur ställer man in inställningarna i ETS?

Koppla in produkterna enl. instruktionerna i bruksanvisningen och säkerställ att buss-spänningen är i drift. Följ därefter dessa följande steg.


STEG 1: SKAPA GRUPPADRESSER

0/0/1 Klimatzon 1 - ÄR
0/0/2 Klimatzon 1 - BÖR
0/0/3 Klimatzon 1 - BÖR Status
0/0/4 Klimatzon 1 - STYR
0/0/5 Klimatzon 1 - STYR Status

Det är rekommenderat att arbeta efter en systematisk standard. Byt ut "Klimatzon 1" mot namnet på den Zon du ska styra. Vilket löpnummer din gruppadress får beror på hur du har byggt upp gruppadress-strukturen i ETS. Ovanstående är ett exempel på hur ett set gruppadresser för en klimatzon kan se ut.

STEG 2: STÄLL IN PARAMETRAR

  1. Parameter: General settings: Input 5
    - Välj Analog
  2. Parameter: Analog input 5 / Reference Temperature 5
    - Välj Temperature object: enabled
    - Välj Sending intervall: 10 min
    - Välj Sending on variation: 0,5°C
    - Välj Sensor code: TS01A01ACC
  3. Parameter: Thermostat settings
    - Välj Use thermostat to controll fancoils: No
    - Välj Thermostat control mode: SETPOINT mode
    - Välj Enable setpoint adjustment object: Disabled
  4. Parameter: Setpoint Mode
    - Välj Value of base setpoint after download: 21°C

STEG 3: KOPPLA GRUPPADRESSER TILL GRUPPOBJEKT

Kopplas till Ingångsmodul AD84C01KNX:
Objekt 21: 0/0/1 Klimatzon 1 - ÄR
Objekt 29: 0/0/2 Klimatzon 1 - BÖR
Objekt 23: 0/0/3 Klimatzon 1 - BÖR Status
Objekt 35: 0/0/4 Klimatzon 1 - STYR

Kopplas till Brytaktor BO04F01KNX:
Objekt 18: 0/0/4 Klimatzon 1 - STYR
Objekt 21: 0/0/5 Klimatzon 1 - STYR Status

Det är rekommenderat att arbeta efter en systematisk standard. Byt ut "Klimatzon 1" mot namnet på den Zon du ska styra. Vilket löpnummer din gruppadress får beror på hur du har byggt upp gruppadress-strukturen i ETS. Ovanstående är ett exempel på hur ett set gruppadresser för en klimatzon kan se ut.

VANLIGA FRÅGOR: PROGRAMMERING

Varför skickar man ÄR-värdet cykliskt var 10:e minut i exemplet?

En frekvent cyklisk sändning uppdaterar termostatfunktionen och visualisering / skärmar med färsk data ofta, vilket ger en aktuell visning av värden. Om temperaturen inte ändras inom 10 minuter har man då ett uppdaterat värde i displayer etc.

VANLIGA FRÅGOR: INSTALLATION

Hur många temperatur-prober kan man koppla till en AD84C01KNX?

4st.

Hur kopplar man in temperatur-prober/givare i AD84C01KNX?

Temperatur-prober/givare kopplas in i den gröna skruvplinten. Ingångarna är benämna 5,6,7 och 8. Exempel: Givarkabeln för ingång nr 5 kopplas in på kopplingsplint "5" och "C". De 2-ledade temperatur-proberna/givarna är inte polkänsliga.

Vilka temperatur-prober/givare kan man använda till AD84C01KNX?

Nej, man kan enbart använda temperatur-prober/givare med Art.nr TS01A01ACC, TS01B01ACC, 8581671 (ställs in som givartyp TS01B01ACC i ETS).

Ingår temperatur-prober/givare om man beställer produkten AD84C01KNX?

Nej, temperatur-prober/givare beställs separat.

PRODUKTER INOM KLIMATSTYRNING

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.